Joventut Socialista de Catalunya

Carta Primer Secretari a la militància de la JSC: Encetem nova etapa amb energies renovades‏

La JSC – Joventut Socialista de Catalunya ha celebrat el seu 14è Congrés aquest cap de setmana (23, 24 i 25 de Març) a Mataró sota el lema #energiesrenovades. L’organització ha valorat la tasca realitzada durant els darrers anys, marcat un nou full de ruta estratègic i polític i renovat els seus òrgans de direcció.

Després d’una valoració positiva de l’ampliació i consolidació de l’estructura de l’organització i l’actualització del seu discurs durant el darrer mandat hem marcat com a prioritats organitzatives: L’organització de resistències a les contrareformes dels governs conservadors i la construcció d’una alternativa política i social de l’esquerra. Tot això des de la complicitat i la interlocució associativa, civil i sindical.

La ponència política i el discurs de la JSC també ha estat adequat a un mapa de coordenades que considerem diferent després dels enormes canvis provocats per la gran recessió des de la convicció de que el socialisme democràtic ha de recuperar la valentia i el vigor que sempre l’han caracteritzat. Les 4 grans idees sobre les que pivotaran les nostres propostes són les següents:

· Un New Deal per Europa. Front les polítiques d'austeritat dirigides per l'eix francoalemany una política econòmica expansiva (monetària i fiscal), coordinada, i solidària que situï el creixement i l'ocupació en el centre de les preocupacions institucionals. El redisseny del euro, un Pla Marshall per la perifèria i un sector públic motor del creixement i regulador del sistema financer han de ser noves prioritats.

· Un pacte intergeneracional. La gran recessió ha agreujat la situació de la joventut provocant una enorme bretxa entre generacions. És necessari recosir els llaços de solidaritat en forma de polítiques basades en: ocupació (eliminar la dualitat del mercat laboral), transferència de rendes (redistribució entre generacions) i desenvolupament sostenible (solidaritat entre les generacions presents i futures).

· Una transició federal. El pacte constitucional espanyol ha quedat fortament degradat. Necessitem la seva actualització per fer partícips a les generacions que no la votarem, dotar d’una renovada legitimitat a les institucions i cercar solucions a: l'encaix territorial, la configuració del poder judicial i els drets socioeconòmics laminats per la crisi.

· Una 3era revolució industrial. Apostar per la revolució de l'economia verda. Lligar l’impacta de la xarxa amb les energies renovables. Una aposta econòmica i energètica de futur. Permetria eliminar dependències, millorar substancialment les balances comercials, reduir emissions i generar ocupació

També hem escollit una direcció nacional renovada i ampliada. Conformada per una vintena de companys i companyes i dissenyada per ser una eina eficaç front els reptes que afrontarem i els objectius de l’organització. Tanmateix una direcció equilibrada, representativa i paritària. Destaquen els nomenaments d’Arantxa Calvera com a vice-Primera Secretària i Política Institucional i Elena Díaz com a Secretària d’Organització i Finances.

Per acabar, en nom de la Comissió Executiva Nacional volem transmetre la voluntat d’estar durant els propers anys a l’alçada de les circumstàncies i els valors i anhels que aspirem representar. Esperem poder fer tot allò que el país i la joventut necessita i la militància d’aquesta organització mereix.