Joventut Socialista de Catalunya

#joveREACCIONA ! No deixis que et facin invisible

Manifest Primer de maig. Dia Internacional del Treball
Un any més arriba l'1 de Maig, dia del Treball, el dia dels treballadors i treballadores, un dia que s'ha de convertir en un clam davant dels constants atacs que la classe treballadora està rebent des de la Troika (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), els sectors empresarials i els governs de dretes que ens mal governen.

El dia 29 d'abril es tornaven a publicar dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), on ha quedat clar quines són les miraculoses "solucions" del Govern Rajoy per solucionar el problema de l'atur i "millorar" el mercat laboral espanyol. El govern central ens ven que l'atur baixa, però això no és cert. El que ha fet la reforma laboral i les polítiques de Rajoy és expulsar del mercat laboral milers i milers de treballadors, que o bé han marxat a l'estranger o bé han deixat la recerca activa de feina.

Segons l'EPA, 187.000 persones han abandonat el mercat laboral en el darrer trimestre, reduint-se de nou el percentatge de població activa, que es tradueix en què hi ha 5.933.300 aturats i, a més, a més centenars de milers que o bé han abandonat el país o han deixat de buscar feina davant la passivitat i inactivitat per crear feina dels governs de l'Estat i de la Generalitat.

Els joves i les joves patim doblement els efectes del mal govern de les dretes espanyola i catalana, el percentatge d'atur juvenil continua creixent i situant-se en el 56%. I el que és més preocupant, els joves també estan abandonant en massa el mercat laboral espanyol, ja sigui perquè deixen la cerca activa, o -com per desgràcia tots coneixem de primera mà- perquè els nostres amics, companys o familiars estan marxant fora, abandonant un país que no els ofereix oportunitats per viure.

Els governs tracten de invisibilitzar als milers i milers de joves que ofegats per la situació deixen d'anar a les oficines del serveis d'ocupació, i desapareixen com a buscador actius de feina. I també volen invisibilitzar als que marxem fora per la falta d'oportunitats i de polítiques actives per crear llocs de feina.

Però al PP i a CiU ja els va bé, perquè és l'única manera que tenen de fer baixar l'atur, amagant la realitat i deixant fora del sistema i del mercat laboral a milers de treballadors i treballadores, molts d'ells joves ben formats als quals el govern els està ignorant i no els dóna solucions.

Per aquest motiu demanem a tots els treballadors i treballadores que estan en situació d'atur que s'inscriguin com a cercadors actius de feina a les oficines dels serveis d'ocupació. No podem permetre que ens utilitzin per enganyar-nos i maquillar les xifres d'aturats i aturades del país.

Ens trobem en una situació insuportable, amb una taxa d'atur juvenil a l'entorn del 57%, amb una de les taxes de temporalitat més alta de la UE, i amb una baixada del nombre de llocs a jornada completa, que s'estan substituint per contractes a temps parcial, com a conseqüència de la reforma laboral portada a terme pel Partit Popular amb el suport de Convergència i Unió, i que a més ha donat com a resultat una destrucció d'ocupació de les més altes d'Europa.

De res serveixen les suposades dades que diuen que l'economia surt de la crisi, si els governs de dretes deixen al voral a tota una generació de joves ben formats, als quals se'ls nega la possibilitat d'aspirar a un projecte de vida i de futur al seu país.

Davant d'aquest constant menyspreu per la situació de la joventut, la Joventut Socialista de Catalunya diem PROU! I reclamem actuacions concretes i immediates per solucionar el problema i contrarestar la situació actual.

Com a joves i com a socialistes tenim una alternativa al model neoliberal salvatge i ferotge que representa i defensa la dreta. Els socialistes defensem un model econòmic i social on les persones siguin el centre de les actuacions polítiques i la presa de decisions, un sistema solidari, que cerqui la igualtat d'oportunitats i tingui com a fi la justícia social.

Per aquests motius exigim a la Troika i als Governs d'Espanya i Catalunya:

• Aplicació de les mesures aprovades al Ple Monogràfic de Joventut del Parlament de Catalunya: "La beca queda't a Catalunya" i el Pla de xoc contra l'atur juvenil
• Una veritable reforma laboral, que recuperi els drets i deures perduts en les darreres reformes laborals
• Recuperació dels drets i la força de la negociació col•lectiva
• Plans d'ocupació juvenil per donar resposta a l'alta taxa d'atur (56%)
• Sostres salarials per als alts executius i directius empresarials, en línia amb la iniciativa 1:12, cap empresari o directiu ha de cobrar més del que cobra en un any el treballador amb el salari més baix de l'empresa
• Legislació que obligui als empresaris a destinar a inversió en I+D+i i noves àrees productives part dels beneficis, per generar nous llocs de treballs i millorar el valor afegit del teixit productiu
• Equiparació dels sous de les treballadores i els treballadors que facin la mateixa feina
• Aposta per la reindustrialització de tot el Sud d'Europa
• Rellançament de la inversió pública productiva
• Una Renta Mínima y programes efectius contra la pobresa y la exclusió social
• Escometre plans de formació i qualificació professional per garantir l'accés o permanència al món laboral

Documents adjunts

Galería d'imatges (2)