Joventut Socialista de Catalunya

La JSC contra la privatització de recursos naturals

Manifest Dia del Medi Ambient: #ConstruimAlternativaSostenible

Les polítiques ambientals dels governs català i espanyol demostren la nul•la sensibilitat que tenen. Tant des de Madrid com des de la Generalitat estem presenciant l’espoli de recursos naturals mitjançant unes polítiques que ambdós governs intenten justificar amb excuses econòmiques. La veritat és que es tracta de polítiques purament ideològiques. Per la dreta, l’aigua, el litoral i els boscos són només recursos per explotar. No entenen que són part del nostre patrimoni com a societat i són part del nostre present i futur.


Hem presenciat com en el darrer l’any la Generalitat de Catalunya ha intentat privatitzar la gestió de l’aigua del sistema Ter-Llobregat sota l’argument de la reducció del dèficit. El resultat ha estat un caos jurídic i una indemnització a Acciona de “magnituds extraordinàries” que la Generalitat no podrà fer front com va reconèixer el conseller Santi Vila. Aquest és un exemple més de com CiU concep els serveis i els recursos comuns: una oportunitat per lucrar els seus amics a expenses de la ciutadania.


Des de Madrid s’han promogut dos reformes que ens volen retornar als errors del passat. Amb la reforma de la coneguda com la Ley de Montes, entre d’altres mesures, s’obre la porta a la requalificació dels terrenys forestals cremats en incendis. Les conseqüències d’això poden ser terribles: incendis provocats, especulació immobiliària, corrupció... Amb la reforma de la Ley de Costas que el Congrés dels Diputats ha aprovat aquest mes de maig, la legislació retrocedeix 25 anys i deixa el nostre litoral desprotegit davant d’interessos immobiliaris o l’explotació turística irresponsable.


Sempre amb l’excusa de “revitalitzar” l’economia o reduir el dèficit, el que fan tots dos governs és atacar el nostre medi natural i beneficiar els interessos privats exprimint els nostres paisatges i recursos naturals per fer negoci.


Davant d’aquest model que la dreta ens està imposant, la JSC proposa una gestió responsable del territori. S’ha d’evitar a tota costa tornar a un model de creixement basat en l’especulació i la construcció. Cal un model econòmic alteratiu per sortir de la crisi. I aquest model ha de vetllar per la gestió pública i transparent dels nostres recursos comuns, per la protecció i control del nostre patrimoni natural i per la promoció de les energies renovables com a motor econòmic.


Des del socialisme hem de treballar per assolir la Tercera Revolució Industrial que ens permeti l’emancipació de les energies fòssils, establir un model energètic sostenible i que vinculi l’economia, el coneixement i la protecció de la natura. És per aquest motiu que els i les joves socialistes hem de prendre consciència i aixecar la bandera de la sostenibilitat per reivindicar un altre model productiu i energètic.


Construïm l’Alternativa Sostenible


La història està escrita per ser canviada