Joventut Socialista de Catalunya

Manifest del Dia Internacional de l'Orgull LGTB

"Cada impuls polític en favor de la igualtat ens allunya de la discriminació"
Que no et retallin els teus drets
Dia Internaciona de l'Orgull LGTB

“L'homosexualitat és una malaltia” s'escoltava fa unes quantes dècades fins que en 1990 l'OMS la va retirar de la Classificació Internacional de Malalties. “És un pecat”, afirmen alguns bisbes, mentre que altres esglésies com la luterana permeten la unió mitjançant el seu ritual religiós. “Segons el diccionari, el matrimoni és entre un home i una dona”, fins que la RAE va canviar la definició.

Totes aquestes premisses no són per anunciar la fi de la lluita per la igualtat, amb prou feines comencen a veure els primers resultats. Queda molta feina per aconseguir veure a una parella homosexual d’una forma tan quotidiana com veure a una parella heterosexual.

Es podrien enumerar els milers de casos de discriminació, assetjament o amenaces que pateixen moltes persones per la seva condició sexual, les penes de mort o presó encara presents en el continent africà o la dura repressió que es pateix a Rússia. Dins del nostre propi país, tenim el dolorós recurs d'inconstitucionalitat o la política conservadora del Partit Popular, sense oblidar-nos de Duran i Lleida, que afirma que “els gais, si volen, tenen dret a curar-se”.

Els aspectes negatius els coneixem, però els canvis socials van avançant. A EUA s'ha legalitzat el matrimoni en molts estats, el propi president s'ha posicionat a favor d'aquestes unions. A França i Anglaterra es vol implantar el matrimoni i la Unió Europea s'ha posicionat a favor de defensar els drets LGTB. A Argentina s'ha legalitzat el matrimoni i s'ha creat una legislació molt favorable per a les persones transsexuals, en altres països s'han creat lleis per evitar la discriminació per raó d'identitat sexual. Fins i tot alguns països africans, amb lleis molt agressives, han rebaixat la duresa de la seva legislació.

Aquests grans avanços, en societats de vegades molt hostils, només són possibles gràcies la lluita i esforç de tots. Un dels principis bàsics del socialisme és la igualtat, un moviment on la JSC Catalunya sempre participarà, lluitant contra la discriminació i per aconseguir un món més just.

Queda molt camí per fer, però cada pas cap en davant, cada impuls polític en favor de la igualtat ens allunya encara més dels vells tòpics. Possiblement, dins d'uns quants anys, les generacions més joves ens preguntin estranyades perquè va trigar tant a normalitzar-se la igualtat entre les persones.

Joventut Socialista de Catalunya