Joventut Socialista de Catalunya

Comunicat sobre la possible ubicació del MTC

Davant les darreres informacions sobre la futura ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears d’alta intensitat, la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) emet el següent comunicat:

1. Recorda que tal i com es va aprovar, via resolució, al Consell nacional de Juliol de 2009, la JSC es mostra favorable a la proposta programàtica del PSOE de no perllongar el cicle de vida de les actuals centrals nuclears i d’apostar decididament per fonts d’energia que siguin renovables, netes i segures.

2. Considera que tant per dur a terme aquest progressiu desmantellament com per continuar amb l’actual activitat de les centrals, és necessària la creació d’un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears que tingui una ubicació òptima respecte a les actuals centrals nuclears de manera que es minimitzi l’impacte del transport de residus.


3. Veu imprescindible l’establiment d’un consens ampli sobre la ubicació del MTC entre els municipis afectats, els diferents governs autonòmics i el central, prioritzant l’interès general i la seguretat.

Per tant, des de la JSC considerem oportuna la revisió dels procés actual de selecció de la ubicació del MTC per tal de fer partícips d’aquesta important decisió tant a les institucions supramuncipals com autonòmiques que desenvolupen en el marc de les seves competències, la gestió de la major part de polítiques territorials (ordenació del territori, desenvolupament econòmic, medi ambient...).


També volem denunciar l’actitud irresponsable d’aquells partits defensors de l’ús de l’energia nuclear com CiU i el PP que s’oposen a la ubicació del magatzem a diferents territoris prioritzant els seus interessos electorals puntuals a les seva pròpia ideologia. Com també cal retreure la posició immadura d’aquells col•lectius que s’oposen a qualsevol la instal•lació de magatzem que ha de donar resposta a uns residus que ja es produeixen actualment i que generen un cost per a l’administració pública de 60.000€ diaris.