Joventut Socialista de Catalunya

Javi López pregunta a la Comissió Europea sobre l'explotació laboral dels becaris

L'eurodiputat situa les pràctiques no remunerades a l'agenda europa el dia de la Vaga General de Becaris.

L'eurodiputat socialista i ex-primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), Javi López, ha registrat una sèrie de preguntes dirigides a la Comissió Europea sobre la situació d'explotació laboral de la majoria de becaris europeus.

Segons un estudi de la pròpia Comissió Europea l'any 2013 el 61% dels becaris europeus no obtenien cap mena de remuneració per la seva tasca, fet que l'aleshores portaveu comunitària, Maja Kocijancic, va justificar com una "tradició entre moltes institucions a nivell mundial".

L'eurodiputat i militant de la JSC, Javi López, considera que "la tradició en cap cas pot justificar l'explotació laboral i les pràctiques no remunerades constitueixen un dels principals perpetuadors de la pobresa i la desigulatat entre el jovent, i són contràries al principi de la meritocràcia".

Diversos ministeris nacionals i institucions internacionals es beneficien d'aquesta fómula, que segons López fan que les pràctiques acabin "perdent el seu componen formatiu i s'acabin convertint en proveidores de mà d'obra barata i a cost zero: una nova forma d'esclavatge al segle XXI als paisos desenvolupats".

Les preguntes presentades a la Comissió Europea són:

* ¿Tiene previsto la Comisión impulsar medidas para terminar con este tipo de contratación precaria?
* ¿Cree conveniente el establecimiento específico de la obligatoriedad de remuneración en las prácticas curriculares obligatorias en los programas del Espacio Europeo de Educación Superior?
* ¿Considera conveniente el establecimiento de un marco europeo de condiciones laborales mínimas para becarios?