Joventut Socialista de Catalunya

La JSC denuncia la decisió de Trump sobre Jerusalem

Trump consuma una política exterior basada en la violació del dret internacional.

La ciutat de Jerusalem alberga una sèrie de connotacions polítiques, religioses i espirituals d’una significança única i extremadament sensible. Situada a l’epicentre del conflicte a l’orient mitjà, és un dels temes crítics per a la seva resolució.

La decisió avui del president dels Estats Units Donald Trump de reconèixer Jerusalem com la capital de l’Estat d’Israel és una molt mala noticia pel procés de pau a l’Orient Mitjà, un greu moviment en la mala direcció i una estratègia profundament equivocada.

Trump ha justificat aquesta declaració com al “reconeixement d’una obvietat” i l’ha qualificat com a “pas endavant en el procés de pau”. Una vegada més, Trump demostra no només un total desconeixement del conflicte, sinó una profunda ignorància dels tractats i resolucions internacionals que vinculen la seva administració.

Aquesta decisió representa un flagrant incompliment de la Resolució 478 de les Nacions Unides, per la qual es censura i no es reconeix la Llei de Jerusalem aprovada el 1980 pel parlament israelita , i se la qualifica de violació del dret internacional i com a el major obstacle per a la consecució d’una pau completa, justa i duradora. La mateixa resolució estableix la retirada de qualsevol legació diplomàtica a la ciutat i el seu trasllat a Tel-Aviv.

Es tracta d’una decisió pràcticament inaplicable materialment, d’alt voltatge polític, profundament disruptiva en les relacions internacionals, i potencialment perillosa per a la seguretat de tota la regió. Jerusalem Est és territori palestí ocupat en virtut de les resolucions 446 i 2334 de Nacions Unides, i per tant no és possible el seu establiment exclusiu com a capitalitat d’Israel. Aquesta decisió és un insult als pobles israelià i palestí, i a tots aquells estats, governs, organismes multilaterals i internacionals, i societat civil que durant anys han negociat i encara negocien una sortida acordada i satisfactòria per a les parts.

La JSC condemnem aquest despropòsit d’un president dels Estats Units incapaç, misogin i xenòfob. Alhora, demanem que el Govern d’Espanya es manifesti contundentment en contra d’aquesta decisió i defensi, tant de forma bilateral com en els corresponents fòrums multilaterals, una rectificació immediata.