Joventut Socialista de Catalunya

Que un 38'2% del jovent estigui sota el llindar de la pobresa és una salvatjada

La JSC denuncia la situació del jovent, marcada pel difícil accés al mercat laboral i a l'habitatge.

Segons un nou informe del "Observatorio de Emancipación del Consejo de la Juventud de España", el 38'2% de les persones d'entre 16 i 29 anys a Espanya viu per sota el llindar de la pobresa i, per tant, en risc d'exclusió social. L'informe no només apunta el jovent que no té feina, sinó també als que sí la tenen i malgrat tot, segueixen sota el llindar de la pobresa. Aquests representen, segons el CJE, el 24'5% dels i les joves d'entre 16 i 29 anys. 

L'informe apunta a dos principals elements que ens porten a aquestes terribles dades. Per una banda, la fràgil situació del jovent per accedir al món laboral i també dins del món laboral. D'altra banda, les grans dificultats dels i les joves per accedir a un habitatge digne i poder-se emancipar. 

Davant d'aquestes grotesques dades, que venen a confirmar les reiterades denúncies contra la precarietat juvenil que des de la JSC venim fent des de l'esclat de la crisi, volem tornar a alçar la veu i a reclamar mesures urgents per paliar aquesta situació d'emergència social.

Des de la Joventut Socialista de Catalunya reclamem de nou al Govern de l'estat i a tots els nivells de l'administració, cadascun en base al seu marc competencial, que prenguin mesures i que ho facin ja. Algunes d'aquestes haurien de passar per pujar el salari mínim interprofessional, més enllà de repetir que es farà sense complir-ho. També caldria penalitzar la temporalitat i la precarietat dels contractes laborals, i derogar la reforma laboral del PP per buscar un nou acord amb els agents socials, forjar un nou Estatut dels Treballadors/es i afavorir la contractació juvenil mitjançant mesures reals i evitant els compromisos buits que no són més que carn de titular i tweet però que no arriben enlloc. 

Des de la JSC també exigim, una vegada més, que s'adoptin polítiques en l'àmbit de l'habitatge per afavorir l'emancipació del jovent.