Joventut Socialista de Catalunya

Resolució #RESET: Reiniciem l'ambició nacional i el projecte federal

Publiquem la tercera i darrera de les resolucions aprovades a les jornades RESET de la JSC celebrades el passat dissabte 23 de febrer al Centre Cívic del Pati Llimona (Barcelona)

Durant els darrers anys el nostre país ha patit profunds canvis polítics i sociològics que han accelerat la desafecció dels ciutadans i ciutadanes envers l'actual model nacional. L'actual sistema autonòmic està esgotat: cal reiniciar-lo per fer un salt endavant cap a un veritable model republicà, laic i federal que reconegui la diversitat territorial i la singularitat nacional de Catalunya. Per fer-ho, ens cal un nou procés constituent que doni respostes a les generacions actuals, i ens permeti construir un futur agregador i atractiu respecte la identitat nacional dels catalans i catalanes.

Apostem decididament pel dret a decidir i creiem que la nova Constitució l'ha d'incloure. Volem que la ciutadania pugui decidir sobre el model nacional (i també sobre altres qüestions, doncs creiem en la radicalitat democràtica) i l’encaix amb Espanya amb una proposta clara: referèndum o consulta vinculant i amb una pregunta senzilla, a partir de l’acord entre governs o d'una legislació que permeti articular aquest dret. Hem de garantir a la ciutadania que el resultat de la seva votació serà determinant per definir el futur de Catalunya.

Volem que Catalunya, reconeguda com a nació, es constitueixi com a Estat Català federat amb la resta de pobles d'Espanya i amb Europa. Proposem el federalisme com un projecte polític que té sentit en sí mateix i que és garantia de la gestió de la diversitat social, no com a contraproposta vers l'unionisme o l'independentisme. La potència i la capacitat del model federal per impulsar i articular la construcció de projectes compartits a partir de realitats diverses, és innegable.

En un marc federal i asimètric, Catalunya en sortiria beneficiada, tant pel que fa a l'assoliment d'un nou status institucional: propi, bilateral i preferent; com pel que fa a la capacitat d'autogovernar-se i de gestionar els seus propis recursos econòmics. Volem que el dèficit fiscal que pateix el nostre país quedi limitat al 4%, per garantir la solidaritat entre territoris i l'equilibri just d'aquest model. Des del punt de vista fiscal, l'independència seria "més cara" que el federalisme que proposem.

L'horitzó de la nostra ambició federal arriba a tots els nivells de govern, i apostem decididament per l'assoliment dels Estats Units d'Europa.

Hem de reprendre la idea d’una Constitució Europea, essent més ambiciosos en els seus objectius. El camí cap una nova unió basada en la via federal, on les parts puguin seguir mantenint la seva identitat però a la vegada preguin la força que proporciona un Estat de les proporcions de la Unió Europea. Aquesta és la Europa que volem: unida en la diversitat.

La regeneració democràtica que volem per Espanya, també la volem per l’actual Europa del capital, fent-la més propera als ciutadans. El model federal s’ha demostrat eficaç per la governabilitat de grans territoris, com seria el cas dels Estats Units d’Europa. En aquest sentit, volem una aposta clara pel desenvolupament territorial i polític de l'Euroregió Mediterrània.

Creiem que la construcció europea només és possible a través d'un procés de democratització de les institucions europees. Els centres de decisió s'han d'apropar als ciutadans per donar resposta als seus problemes, reforçant les competències del Parlament Europeu davant el poder dels Estats membres. La federalització de la Unió Europea és la millor via perquè la ciutadania pugui exercir major control sobre les seves polítiques i el seu futur. Volem ser ciutadans europeus de ple dret.

En conclusió, hem de reiniciar el nostre model de país, des de l’arrel més profunda. La Joventut Socialista de Catalunya, des de l'ambició nacional, proposem:

- Un procés constituent per afrontar la reforma de l’Estat de les autonomies.
- Els acords polítics i les reformes legals necessàries per articular el dret a decidir.
- Una consulta o referèndum vinculant que cedeixi als catalans i catalanes l’elecció del futur de Catalunya dins l’Estat.
- L’Estat català federat asimètricament amb els pobles d’Espanya i amb Europa, com a model de país.
- Un sistema de finançament federal, solidari però just, limitant el dèficit fiscal de Catalunya al 4%. I seguint el principi d’ordinalitat.
- Democratització de la Unió Europea: s’ha d’impulsar una Constitució Europea de caràcter federal. Volem els Estats Units d’Europa.
- Volem una aposta clara pel desenvolupament territorial i polític de l'Euroregió Mediterrània.
- Reforçar les competències del Parlament Europeu davant el poder dels Estats membres.
- El reconeixement de la ciutadania europea.

La història està escrita per ser canviada.

#RESET