Joventut Socialista de Catalunya

La JSC celebra l'aprovació a Nacions Unides de la resolució sobre la situació a l'Orient Mitjà

La resolució ha estat aprovada al Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

El passat dia 23 de desembre el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar la Resolució 2334 sobre la situació a l’Orient Mitjà incloent la qüestió palestina.

Aquest document crític i contundent amb la política de l’Estat d’Israel constitueix un salt qualitatiu en l’abordament del conflicte per part de la comunitat internacional. La resolució es va poder aprovar gràcies a l’abstenció de la delegació dels Estats Units, fet que representa un canvi significatiu en un dels pilars bàsics de la seva política exterior.

Es tracta d’una resolució que beu dels principis de la Carta de les Nacions Unides, que es sustenta en les obligacions d’Israel sota la Quarta Convenció de Ginebra, i que recull la opinió expressada reiteradament per la Cort Internacional de Justícia.

El document reclama en primer lloc l’aturament de la construcció de més assentaments il·legals. També el desmantellament de tots els territoris ocupats des de 1967, inclòs Jerusalem Est, ja que els declara com a mancants de validesa en ser una violació flagrant de la llei internacional. La resolució fa una crida a la comunitat internacional a distingir Israel dels territoris ocupats en tots aquells acords que es puguin celebrar amb l’estat d’Israel, alhora que remarca que les Nacions Unides no reconeixeran les fronteres d’Israel més enllà dels límits de l’any 1967. Reafirma que la política d’assentaments d’Israel representa una de les més grans amenaces pel procés de pau a l’Orient Mitjà i per la implementació de la demandada i acceptada solució dels dos estats.

Finalment, recalca la responsabilitat de les parts i de la comunitat internacional de prevenir tot tipus d’actes de violència, per tal d’assegurar una transició pacifica als territoris afectats.

Des de la JSC creiem que el desmantellament dels assentaments en els termes que suggereix les Nacions Unides és el pas sense el qual el procés de pau mai podrà finalitzar. De la mateixa manera, la via diplomàtica esperonada per l’ONU és la única manera possible per assolir la creació d’un Estat Palestí i per a la fi del conflicte a l’Orient Mitjà. La violència i les amenaces no poden tenir cabuda en un procés especialment delicat que ha descarrilat en vàries ocasions en el passat.

Creiem en el potencial que un Israel diferent pot tenir com a aliat clau d’Europa i d’Espanya, ja que constitueix una societat amb la que compartim innegables vincles històrics, culturals i econòmics; reptes, aspiracions i inquietuds, dels quals del mutu enteniment ambdós comunitats poden enriquir-se considerablement.

Finalment, ens reafirmem en la defensa d'un Estat palestí que suposi la fi de la discriminació, exclusió social i violacions dels drets humans viscuts a la zona durant les darreres dècades, i exigim el compliment de les resolucions de Nacions Unides.